Euroopan parlamentti parantaa äänestäjänsuojaa

 

Europpan parlamentti äänestää ensi viikon täysistunnossaan päätöslauselmaesityksestä Euroopan parlamenttivaalien vaalilain muuttamisesta. 

 

Kuivalta byrokratialta kuulostavan esityksen tarkoituksena on vastata vuoden 2014 vaalien yhteydessä esitettyyn kritiikkiin kommission puheenjohtajan valintatapaan, jossa mandaatti ei tule suoraan kansalta vaan jäsenvaltioiden neuvottelujen tuloksena. Mikäli päätöslauselma esitys hyväksytään, tulisi komission puheenjohtajaksi mielivien ns. kärkiehdokkaiden asettautua jatkossa ehdolle parlamenttivaaleihin, joka istuu hyvin maalaisjärkiseen demokratiakäsitykseen. Jos valtaa halajaa, on parempi hankkia sille vahva mandaatti kansalta. 

Mallin ongelma on, että komission puheenjohtajaksi pyrkivä voi saada mandaatin vain omasta vaalipiiristään (maasta josta on ehdolle asettautunut), eikä kaikilta eurooppalaisilta edes teoriassa. Euroopan Vihreät yrittivät joukkoistaa omaa kärkiehdokkaan valintaa, mutta epäonnistuivat kun nettiäänestyksessä annettiin vain 23 000 ääntä. Euroopanlaajuisesti.

Parlamentin esitys on mielestäni hyvä, mutta se tulisi laajentaa koskemaan myös komissaariehdokkaita. Nythän jäsenmaat esittävät komissaareja tehtäviinsä mitä erilaisimmin prosessien jälkeen eivätkä he usein omaa EU tason mandaattia äänestäjiltä. Tätä puutetta paikattiin Junckerin komission muodostamisen yhteydessä, kun kaikkia komissaareja tentattiin parlamentin valiokuntien toimesta vuosi sitten, jopa siten että osa ehdokkaista hylättiin. Nyt tämä kansanvallan otteen parantaminen komissaarivalintoihin pitää saattaa loppuun, ja Neuvoston sekä parlamentin poliittisten ryhmien tulee sopia herrasmiessäännöin, että seuraavissa Euroopan parlamentin vaaleissa kansalaisilla on oikeius äänestää meppien lisäksi myös kommisaareista. 

Suomessa tämä muutos olisi helppo suorittaa vuoden 2019 osalta, jolloin äänestämme kuukauden välein eduskunta- ja eurovaaleissa. Tässä ei tietenkään ole mitään järkeä äänestäjien, puolueiden tai ehdokkaiden kannalta, ja olisikin suotavaa että oikeusministeriö siirtäisi kansallisen parlamentin vaaleja järjestettäväksi samaan aikaan eurovaalien kanssa. Suomessa komissaarin valinta on ollut vuodesta 1995 asti valtioneuvostolla, käytännössä hallituksen suurimman puolueen puheenjohtajan näpeissä. Tämä maan tapa on ymmärrettävä, mutta ei demokraattinen. Siksi suomalaispuolueiden tulisi asettaa omat komissaariehdokkaat ehdolle EP vaaleissa ja sitoutua että eurovaalien suurimman puolueen kansallinen kärkiehdokas on samalla Suomen seuraavaa komissaari. 

Äänestäjälle tämä uudistus toisi parempaa kuluttajansuojaa, kun puolueet kampailisivat keväällä 2019 selkeästi kaksissa eri vaaleissa. Puolueilla olisi pääministeriehdokas ja komissaariehdokas (+ ehdokkaat kaksissa vaaleissa) ja laajaa poliittista debattia Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta voitaisiin käydä järkevästi. Sillä Euroopan politiikka ja Suomen politiikka kietoutuvat niin paljon yhteen. 

Toivottavasti ainakin Suomessa puolueet pääsisivät asiasta sopuun ja toteutukseen vuoden 2019 osalta!

TeemuLaunio
Kokoomus Helsinki

Historia Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Intohimona politiikka ja vaikuttaminen. Syntymävikana positiivinen elämänasenne ja usko ihmisyyteen, vaikka se on välillä koetuksella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu